FAQ

FAQ staat voor Frequently Asked Questions, of in de Nederlandse taal Veelgestelde Vragen. Op deze pagina worden vragen beantwoord die vaak gesteld worden door bezoekers en / of klanten, er kan ook andere informatie gedeeld worden op deze pagina.


Hoe komt mijn paard/pony van het schuren af?

Wat zou kunnen helpen bij het schuren Het afweersysteem van je paard is gebaat bij een regelmatige “schoonmaakbeurt”. Dit noem je detoxen. Detoxen kan het beste in februari en oktober. Detoxen is goed voor heel veel klachten bij paarden, het is goed om dit twee keer per jaar te doen.

Afvalstoffen worden in het lichaam opgeslagen en kunnen op den duur zorgen voor verschillende kwaaltjes en een verminderde weerstand. Inentingen, medicijnen, slechte voeding, stress, etc. zijn bijvoorbeeld grote veroorzakers van afvalstoffen in het paardenlichaam. Om van die afvalstoffen af te komen kun je je paard een detox- of ook wel drainagekuur geven. Dit is een reinigingskuur die er voor zorgt dat afvalstoffen los worden gemaakt en worden afgevoerd. De detox kun je dus zien als een grote “voorjaars- of najaarsschoonmaak” voor het lichaam van je paard. Na deze schoonmaakkuur is het lichaam vrij van afvalstoffen en worden voedingsstoffen, supplementen en medicijnen beter opgenomen.

Waar bestaat een detox uit?

Een drainage detoxkuur kun je in druppels of poeder krijgen en voer je in combinatie met het krachtvoer De samenstelling van de verschillende producten hebben belangrijke overeenkomsten. Een detox heeft de volgende eigenschappen:

  1. Anti-oxidanten voor het neutraliseren van schadelijke deeltjes en het beschermen van het lichaam. Bijvoorbeeld: artisjok, rozenbottel en asperge
  2. Bloedzuiverende stoffen voor een snelle afvoer van de afvalstoffen. Bijvoorbeeld: paardenbloem, kleefkruid en het driekleurig viooltje.
  3. Immuunsysteem ondersteunende ingrediënten voor een optimale weerstand. Bijvoorbeeld: Echinacea, kattenklauw en Canadese geelwortel.
  4. Reinigende ingrediënten om afvalstoffen los te maken uit het lichaam. Bijvoorbeeld: duizendguldenkruid, mariadistel en stinkende gouwe.
  5. Ondersteunende ingrediënten om het lichaam te beschermen tegen de afvalstoffen. Bijvoorbeeld: kattensnor, gember en zoethout.

Schuren van manen en staart

Veel paarden hebben er last van, jeuk aan de manen en staart. Als je paard hevige jeuk heeft, dan is het gevolg daarvan schuren. Maar hoe kan je dit nu het beste behandelen? Wij vertellen je het hierna verder.

Je paard is begonnen met schuren

Je ziet dat je paard aan het schuren is. De staart veranderd in een wilde bos met gespleten haren. Als je het niet – goed – behandeld kan je paard zelfs verwondingen krijgen aan de staartwortel.  Wat het nog lastiger maakt is het feit dat je dit probleem vaak niet kunt oplossen met een druppeltje of een poedertje en wachten tot het vanzelf overgaat werkt al helemaal niet.

Waarom schuurt mijn paard?

Houd het probleem goed in de gaten! Schrijf op wanneer de jeuk begon en wanneer het probleem verandert. Zo kan je uiteindelijk een patroon ontdekken die jou en je paard wellicht gaan helpen met het vinden van verlichting. Verder lijkt alles uit de paddock halen waar het paard tegenaan kan schuren een oplossing, dit is het echter niet. De jeuk blijft en is echt vreselijk stressvol voor jouw paard. Ga maar eens na als je zelf jeuk hebt, en je niet kan krabben!

Ben je vastberaden om de oorzaak van de jeuk te achterhalen? Ga dan onderstaande checklist af en bekijk of je herkenningspunten ziet. Schuren van de manen en staart kan namelijk meerdere oorzaken hebben en dit kan erg uiteenlopend zijn.

Wat zou kunnen helpen bij het schuren?

Er is helaas nog geen betrouwbare test om staart- en manen eczeem vast te stellen. Corticosteroiden injecties remmen de jeuk, maar kunnen met name bij sobere rassen ernstige bijwerkingen veroorzaken zoals hoefbevangenheid. Dit is dus niet geheel zonder risico.

Het afweersysteem van je paard is gebaat bij een regelmatige “schoonmaakbeurt”. Dit noem je detoxen. Detoxen kan het beste in februari en oktober. Detoxen is goed voor heel veel klachten bij paarden, het is goed om dit twee keer per jaar te doen. Daarnaast zou je een probiotica kuur kunnen proberen. Hiermee help je het immuunsysteem. Je ondersteunt hierbij de spijsvertering en darmfunctie optimaal.

Je paard kan een allergie hebben?

Een veel voorkomende oorzaak van schuren aan staart en manen is allergie voor het speeksel van de culicoides robertii mugjes. Paarden met deze allergie reageren zo heftig op het stofje dat ze vaak al onrustig worden als ze de mugjes alleen maar in de buurt zijn. Om de heftige reactie beter te begrijpen is het goed om te weten wat een allergie precies is.

Eenvoudig gezegd is een allergie een overdreven reactie van het afweersysteem op een bepaalde stof, in dit geval iets in het speeksel van de mugjes. Het vermijden van de actieve momenten van de mugjes kan enorm helpen. Zet je allergische paard op stal tijdens de zonsopkomst en zonsondergang, op deze momenten zijn de boosdoeners het meest actief.

Daarnaast kan je met behulp van een plan van aanpakt je paard minder aantrekkelijk maken en ook een goed passende eczeem deken kan de steken van de mugjes helpen voorkomen. Verder houden de mugjes niet van wind en zijn de klachten bijvoorbeeld aan de kust daardoor een stuk minder erg.  In gebieden met water, bomen en struiken komen ze juist meer voor. Normaal gesproken komen ze voor tussen maart en november, maar met de veranderingen in het klimaat wordt deze periode steeds langer.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven