Aandachtspunten tijdens de lente

De risico’s van jong voorjaarsgras

Doordat het dagritme veranderd, worden de dagen gevuld met meer zonlicht. Voorjaarsgras profiteert hier al maar te graag van en maakt onder invloed suikers aan. Deze suikers worden ’s nachts omgezet, zodat het gas kan groeien. In het begin van de lente hebben we eerst veel te maken met koude nachten en zonnige dagen. Deze combinatie is het vervolg van een zeer hoog suikergehalte in gras. Hierdoor kan het fructaangehalte in gras ook stijgen.

Paarden met insuline resistentie kunnen in ernstige gevallen hoefbevangen worden wanneer zij te veel suiker opnemen. Ook wanneer er te veel fructaan door het paard wordt opgenomen, kan dit tot problemen leiden zoals verzuring van de inhoud van de darmen. De goede bacteriën voor het verteren van voedsel gaan dood. Hierdoor kunnen er gifstoffen in het bloed komen, wat ook kan leiden tot hoefbevangenheid, maar tevens tot koliek en diarree.

Het is aan te raden om je paard voor kortere periodes op het land te zetten, zodat hij niet te veel van dit gras binnen krijgt. Daarbij kan je er ook voor kiezen om een graasmasker aan te schaffen. Je paard zal dat gemiddeld 60% minder gras binnen krijgen en is de grasopname gelijkmatiger.

Tip
Lang niet iedereen begrijpt waarom wij een paard in het weiland helemaal inpakken terwijl het hartje zomer is. Ook een ‘graasmakser’ bij een paard in de weide kan voor onwetende voorbijgangers onbegrip opwekken. Om ervoor te zorgen dat voorbijgangers dit beter begrijpen, kun je een weidebord met de nodige informatie aan de omheining van het weiland bevestigen. Bekijk hier  alle weideborden.

Kort of lang gras?

Bij een schrale weide kan het gras door een tekort aan voedingstoffen ‘gestrest’ worden. Het gevolg hiervan is dat het gras slecht groeit en veel suikers aanmaakt. Een schraal weiland kan ook door het hoge suikergehalte hoefbevangenheid veroorzaken. Bovendien heb je in een schrale wei meer kans op het ontstaan van onkruid.

Het is beter voor paarden om lang, hoog en volgroeid gras te eten. Dit lange gras bevat relatief veel vezels en weinig energie in tegenstelling tot kort gras dat veel suikers en eiwitten bevat en weinig vezels heeft.

Bestrijd onkruid in het weiland

Onkruid en giftige planten in een weiland dienen bestreden te worden. Je kan hiervoor een schoffel te gebruiken of met de hand doen door de plant in zijn geheel uit de grond te trekken. Wanneer de weide regelmatig wordt gemaaid, kan daardoor het aantal giftige planten en het onkruid worden verminderd. Tevens kan het onkruid worden bestreden met gif. Het gif dat hiervoor gebruikt wordt, is vaak chemisch van aard. Het is verstandig om je hierover te laten informeren.

Natuurlijk4Paarden

Voor- en nadelen van een natte bodem

In Nederland is het regelmatig regenachtig weer, waardoor de bodem zo nu en dan flink nat en modderig kan zijn. De hoeven van een paard hebben een juiste vochtbalans nodig om gezond te blijven. Het is aan te raden om je paard af en toe op een drassige bodem te laten lopen, zodat er vocht in de hoeven kan trekken. Bij een tekort aan vocht kunnen droge en/of brokkelhoeven ontstaan.

Je paard te lang en vaak op een vochtige bodem laten lopen is ook niet goed. De hoeven en de huid kunnen week worden. Bacteriën krijgen hierdoor de kans om door de natuurlijke afweer barrière van de huid te breken, waardoor aandoeningen als mok en rotstraal kunnen ontstaan.

Worminfecties

Wanneer er meerdere paarden bij elkaar in het weiland staan, is de kans op een wormbesmetting aanwezig. Paarden met een wormbesmetting kunnen de wormeneitjes met de mest mee uitscheiden. Een ander paard kan de uit de wormeneitjes ontwikkelde larven met het eten van gras weer opnemen. Om dit te voorkomen kun je paarden regelmatig verweiden naar diverse (schone) weilanden en regelmatig het mest verwijderen uit het land draagt ook bij aan het voorkomen van een worminfectie. 

Daarnaast kan je de weides afwisselend laten begrazen door bijvoorbeeld koeien of schapen of het land kan gemaaid worden. Voordat je je paarden in een ander stuk land zet, laat dan eerst een mestonderzoek uitvoeren. Bij een gebleken worminfectie dien je de paarden eerst te ontwormen. Lees in de blog van Worm&Co meer over de verschillende wormen bij paarden en mestonderzoek.

Pollen

Het pollenseizoen is aangebroken. Deze periode loopt van ongeveer maart tot en met september. Een pollenallergie bij paarden speelt vooral op in de lente en zomer. Pollen kunnen zich het beste in droog en rustig weer verplaatsen door de lucht. Pollen raken in contact met het paardenlichaam via de slijmvliezen van de ogen en neus. Je kan het al snel opmerken aan neusklachten en headshaken. Bepaalde grassen, kruiden en bomen veroorzaken deze reactie bij paarden die een pollenallergie hebben. Je kan het eigenlijk wel vergelijken met hooikoorts.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven