Zijn jij en je paard klaar voor de winter?

De dagen worden korter en de temperaturen zakken… De winter staat opnieuw voor de deur. Dit wil ook zeggen dat je paard meer tijd in zijn stal zal doorbrengen. Hoog tijd dus om je stal winterklaar te maken!

Maak de overgang van weide naar stal geleidelijk aan

Aangezien je paard de overgang van de weide naar de stal maakt, zal ook het rantsoen wijzigen. Het is dus  aangewezen om die overgang geleidelijk aan te doen. Geef je paard extra hooi of kuilgras (artikel: welke soorten hooi bestaan er en wat zijn de verschillen) in de laatste weken dat het in de weide staat, zo geraakt het dier al wat gewend aan het droge ruwvoer. Als je paard in de zomer weinig of geen krachtvoer gekregen heeft, begin dan met kleine porties bij te voederen en bouw dit op.

Zorg ervoor dat je paard zich niet verveelt

Als je paard op de weide staat, kan het bijvoorbeeld eten wanneer het wil of rennen wanneer het wil; op stal is dit heel wat minder evident. Hierdoor ontstaan wel eens stalondeugden. Zorg ervoor dat je paard voldoende beweegt, dat het meerdere keren per dag kleine hoeveelheden ruwvoeder krijgt of geef ruwvoeder in een slowfeeder.

Er bestaan ook ballen waarmee ze kunnen spelen om verveling tegen te gaan.

Zorg ervoor dat je paard zich enkele uren per dag kan uitleven

Op de weide beweegt een paard tot 20 uur per dag, als het paard op stal staat is dat een heel pak minder. Zorg er toch voor dat je paard elke dag een paar uur kan bewegen, dit bevordert ook de spijsvertering en voorkomt stalbenen (dikke benen). Laat het paard een paar uur in de weide, paddock of stapmolen lopen en geef het ook voldoende aandacht. Rijd je paard regelmatig (of men), longeer, poets en knuffel.

Houd een winterschoonmaak in de stal!

Geef je stal een grondige schoonmaakbeurt voor je paard er de winter in doorbrengt. Maak de stal helemaal leeg en reinig hem met de hogedrukreiniger. Controleer of je paard zich nergens aan kan bezeren.

Nog enkele interessante tips voor in de stal:

  • Gebruik als bedding stro in plaats van schavelingen;
  • Zorg ervoor dat je stal groot genoeg is;
  • Verlicht je stal voldoende;
  • Zorg dat je paard voldoende verse lucht krijgt, maar het mag niet tochtig zijn;
  • Zorg dat je paard gezelschap heeft van een soortgenoot, of zelfs van een ander dier.

Optimale conditie

Zorg dat je vacht in optimale conditie is dus gebruik tijdens het poetsen de glans spray die zorgt zoals de naam voorspelt een mooie glans maar door haar natuurlijke ingrediënten de natuurlijke vetten aanvult (hydrateert) zodat tijdens een winterbui (sneeuw – regen) jouw paard/pony niet tot op de huid nat wordt en dus ziek. Moet je regelmatig wassen denk aan de staart neem dan een beetje paarden crème en doe deze paarden crème. Binnen no time zijn de staart en manen weer gehydrateerd en glanzen vol en schijnend.

Koop de Paarden Crème
250 ml + 50 ml in de aanbieding

natuurlijk4paarden paarden crème

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven